top of page
Beatles Performance_Poster.jpeg

PERFORMANCE

Een boeiende lezing over de Beatles. Het is immers 50 jaar geleden dat de band The Beatles ophield te bestaan. All you need … to know about The Beatles – een boeiende lezing over de Beatles.

Beatles-kenner Peter Vorrink neemt je aan de hand van zelden vertoonde video-beelden en foto’s mee door het Beatles-tijdperk: langs al hun albums, hun hoogte-, maar ook dieptepunten. Hij gaat onder meer in op de toenmalige studio-opnametechnieken, de verschillen in componeren tussen John Lennon en Paul McCartney en de invloeden die The Beatles hadden op de popmuziek, de mode en zelfs op de politiek.

 

Peter speelt tussendoor ook live op zijn gitaar.

Peter_Vorrink_gitaar.jpg
De lezing gaat over de Beatles van hun ontstaan tot het uiteenvallen 

 

De producer van de Beatles George Martin veranderde in korte tijd van een mentor in een begeleider; iemand die alle ideeën uitwerkte. Als ze een mellotron, een strijkkwartet of een paar blazers wilden hebben, dan zorgde hij daarvoor en schreef hij ook het arrangement.

Peter Vorrink zal vertellen hoe stukken ontstonden. ,,I Feel Fine begon met een toevallig rondzingende gitaarnoot. De gitaarbegeleiding van Blackbird komt voort uit een compositie voor luit van Johann Sebastian Bach. In Paperback Writer hoor je close harmony, geïnspireerd door de Beach Boys.’’

 

De presentatie wordt niet alleen een jubelzang. Peter zal ook uiteenzetten wat er mis ging. John Lennon riep ooit schertsend: 'We zijn populairder dan Jezus.’ In de Verenigde Staten schoot die opmerking in het verkeerde keelgat. Er werden openbaar Beatles-platen verbrand. 

 

En dan was er de geflopte film Magical Mystery Tour. De Beatles wilden die zoveel mogelijk zelf regisseren. Ze hadden geen manager in die tijd, Brian Epstein was net overleden, en ze dachten vast: dat doen we óók wel eventjes. Maar dat pakte dus verkeerd uit.

Dit en nog veel meer kunt u verwachten tijdens de performance / lezing van Peter Vorrink!

U kunt een keuze maken uit drie avondvullende 
lezingen / performances:

 

  1. The Beatles van hun ontstaan tot het uiteenvallen. De hele carriëre van The Beatles waarin ik alles globaal aanstip en weinig de diepte in kan; een verhaal voor de algemene liefhebber van popmuziek.
     

  2. The Beatles in de periode van hun ontstaan tot en met 1966. Hier ligt de nadruk op Beatles-mania, veel optredens en het uitbrengen van 2 albums per jaar.
     

  3. The Beatles in hun studio-jaren van 1967 tot het uiteenvallen in 1970. De nadruk ligt hier op hun muzikale ontwikkeling omdat de band toen meer tijd hadden om te schrijven en op te nemen.
     

  4. Pub Quiz. In een ongeveer 30 minuten durende Pubquiz stelt Peter 20 vragen van uiteenlopende moeilijkheid over The Beatles. De vragen worden gesteld en beantwoord middels foto- en video materiaal.

 

Nummers 2 en 3 zijn dan meer gericht op de Beatles-liefhebbers
(en daar zijn er veel van...).

bottom of page